
Depresyon Nedir?
Depresyon geçmiş olumsuz yaşantıların yarattığı olumsuz duygu, düşünce ve inançların, bugün yaşanan olumsuz yaşantıların etkisiyle tetiklenmesi sonucunda ortaya çıkan rahatsız edici ruh halidir. Depresyon, aynı anda yaşamın birden farklı alanlarını etkileyebilen bir sorundur. Depresyonun belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu depresif belirtiler uzun süre devam ettiğinde ve günlük yaşamınız engellendiğinde depreyon tanısı alır. Depresyon vücudu etkileyebilir; uyku sorunu (artma ya da azalma), yorgunluk, iştah düzensizlikleri, isteksizlik, kaygı gibi belirtiler görülür. Zihinsel olarak berrak düşünmeme, ayrıntıları fark etmeme, hatırlama ve doğru karar verme yetilerine zarar verebilir. Duygusal belirti olarak, umutsuzluk, suçluluk, değersizlik ve ilgisizlik gibi hisler yaşanabilir. Davranışsal belirti olarak; kişinin kendine veya başka birisine zarar verme düşüncesine, alkol ve madde kullanımına, intihar girişimine ve yol açabilir. Başkalarıyla olan ilişkilerde saldırganlık, uzaklaşma isteği, aile ve evlilik içi sorunlara yol açabilir.
Ne zaman psikolojik bir destek almak gerek?
Depresyonun kişide hiçbir şey yapmak istememe, eskiden hoşlandığı şeylerden artık keyif alamama, çaresizlik, ümitsizlik, olumsuz düşünceler gibi ilişkileri ve kişinin günlük hayatını, geleceğe bakışını zorlayıcı belirtileri vardır. Eğer bu belirtiler artmaya başlar ve kişi giderek kendi kabuğuna çekilir ise tüm günlük yaşamı, ilişkileri olumsuz etkilenir. Depresif belirtilerin varlığını fark ettiğinizde çok daha kötüye gitmeden psikolojik destek almanız sizi daha erken zamanda toparlayacak ve depresyon öncesi eski yaşamınıza geri döndürecek, ya da daha iyi bir yaşam şekline dönüştürmenize vesile olacaktır.
Depresyonda psikoterapi (EMDR, BDT vs) etkili bir yöntemdir. Fakat depresyondaki kişinin ruhsal olarak toparlanması ilaç kadar hızlı olmaz. İlaç ise tedavide tek başına yeterli değildir ve sadece ilaç kullanımıyla depresyonun nüksetme oranı yüksektir. Çünkü ilaç düşünceleri değiştirmez semptomatik bir tedavi sağlar. Fakat bazı ağır depresif durumlarda kişinin terapiye gelip gidecek kadar motivasyonunun olması dolayısıyla terapi sürecinden faydalanabilmesi için terapi sürecine ek olarak ilaç desteği alınması önerilebilinir.