Fobinin Tanımı
Fobi bir nesneye karşı, gerçek bir tehlike kaynağı olmasa dahi kalıcı ve yoğun bir kaygı hissetme durumu olarak tanımlanabilir. Fobi yaşayan kişiler bazı nesne ve durumlara yönelik belirgin fiziksel belirtiler (kalp çarpıntısı, terleme, titreme, kızarma gibi) gösterirler. Bunun sonucunda korku veya kaygı yaşadığı durum veya kişilerden kaçınma isteği duyarlar. Ya çok yoğun kaygı ile fobi geliştirdiği durumun içine girer ya da o durum veya kişiden kaçınırlar.
Fobiler sembolik düzeyde yaşanılan korkulardır. Fobilerin kaynağında çok büyük oranda kişinin geçmişte kendi yaşadığı travmalar ya da başkasının yaşadığı travmaya maruz kalma durumu vardır.
Özgül fobi
En yaygın rastladığımız özgül korkular hayvan ve böceklerden korkma (kedi, köpek, kuş, böcek vs), yüksek yerler, su ve diğer doğa olaylarından korkma ,toplu taşıma araçlarından korkma, tüneller, asansör, uçak, araba kullanma, kapalı ya da açık yerlerde bulunmaktan korkma, yalnızlık korkusu, yutma korkusu gibi korkulardır.
Sosyal fobi
Sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlarda diğer insanlar ile etkileşime girmekten ve topluluk içinde olmaktan korkma, kaygılanma ve kaçınma durumudur. Sosyal kaygı yaşayan kişiler topluluk içinde konuşmak, sunum yapmak, söz almak gibi durumlarda yoğun kaygı yaşarlar ve kendilerine kaygı yaratan bu durumlara ya zorla girerler ya da kaçınırlar. Genellikle hata yapmaktan, rezil olmaktan, insanların kendilerine bakmasından, saçmalamaktan, seslerinin titremesinden, kızarmaktan, aptal durumuna düşmekten, utanç verici duruma düşmekten korkarlar.
Korkularınız günlük hayatımızı etkileyecek bir boyuta gelmişse artık fobi sahibi olmuşsunuz demektir. Fobilerin tedavisi vardır, bu konuda destek almakta gecikmeyin. Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR terapisi fobi tedavisinde en etkili yöntemler olduğu söylenilebilir.